Hirdetések

Csak röviden!

Helyetted tanulni, olvasni, gondolkodni nem tudok, de segíthetek az elindulásban. Miről lesz itt szó: rendszergazda oktatás vállalatirányítás szerver crm informatika hosting server tűzfal antivirus backup operációs rendszer

kommentek

  • kuala: Hello, Meg van még ez a blog? Esetleg érdelelne... Köszi :) (2009.02.21. 20:06) Valószínüleg 2008 legjobb ajánlata!
  • szilárdan...: Én egy bankban voltam rendszergazda, Oracle üzemeltető. Az ott eltöltött 16 évből kb. 14 évig (a f... (2008.12.15. 08:05) Kezdő rendszergazda
  • repecs: nincs recept próbálkozni kell az egyiknek sikerül a másiknak nem nem árt ha az embernek ez a hobbi... (2008.12.04. 16:16) Hogyan lehetsz rendszergazda?
  • SEo Tanfolyam: Ha valaki szeretné megismerni a másik oldalt is: seotanfolyam.hu. A SEO-t is mint mindent lehet jó... (2008.11.30. 06:24) Ingyenes Anti-SEO tanfolyam!
  • Enviro: Apám autószerelő volt, aztán gépész technikus és ott a főnöke látta, hogy érdekli a számítástechni... (2008.03.19. 03:57) Kezdő rendszergazda
  • Utolsó 20

Hogyan lehetsz rendszergazda?

2007.10.13. 14:31 | SysOp | 10 komment

Címkék: rendszergazda

Két út létezik:


A könnyebb

    A felsőoktatás olyan amilyen, a felvételi rendszer szinte folyamatosan változik, de egy biztos: kell egy jó középiskola ahonnan a plusz pontokat jelentő szakmai tárgyakat lehet vinni. Idegen nyelvet addig tanulj, amíg fiatal vagy és nem utolsó sorban ingyen van. A nyelvvizsga már nem számít annyira, mint régebben, most már elég ha jól beszélsz/írsz/olvasol az adott nyelven. Majd a felvételi elbeszélgetésen felmérik mennyire felel meg a nyelvtudásod nekik.

    Főiskolára jelentkezés előtt legkésőbb két évvel nézd meg a követelményrendszert és kezdj el gyúrni rá. A nagybetűs informatikát nem nagyon lehet iskolában tanulni, ahhoz érdeklődés kell és szabadidő, ha esetleg fanatikus vagy az még jobb.

    BME. Ha megteheted, ne gondoldkozz egy percig sem, vágj bele! Beszélj legalább angolul, végezd el valahogy és nem kell keresned a munkát hanem válogathatsz az ajánlatok közül. Ennyi. Hála istennek végre rájöttek a felsőoktatásban, hogy a 4-5 éves bulizás helyett foglalkoztatni kell a diákokat (és nem túlterhelni). Ezért már 10x több a beadandó a szakmai tárgyakból. A vizsgákhoz szerencse is kell, de nem baj ha van mögötte tudás is (jó kapusnak szerencséje van).

    A kapcsolatrendszerek kiépítését jó minnél előbb elkezdeni, az állások 40% ismeretségek útján kel el. Ez van. Nem csak nálunk.

    Ha karrierista vagy, nézz ki egy nagy multit, ahol van lehetőség kimenni másik országba, így sokkal egyszerűbb, mint önállóan keresni és találni egy jó munkahelyet és pozíciót külföldön. Ajánlom a google-s felderítést, nézd meg, hogy hova mennél, hogy áll a cég. Mondjuk a Siemens-Nokia -hoz most nem nagyon, ezek alapján. A folyamatos leépítések hátterében általában az outsourcing áll, bár az európai cégek ezt nem szeretik annyira, mint a nagy vizen túl, de ott is megmozdult valami. Remélem ők is rájöttek, hogy sem a gazdaságnak sem a cég PR-jának nem teszt jót:

"...A TPI piackutató szerint mind az új szerződések mennyisége, mind az értéke a 2001-es szintre csökkent az idei évben. Még a szakszavak is változtak, munkaerőelőny helyett intellektuális előnyökről beszélnek és egyesek elhagynák az outsourcing kifejezést is, mert az olyan képzetet kelt, mintha valamit áthajítottak volna a palánkon."

    Informatikusra most már mindig szükség lesz, de nem árt ha kiemelkedsz a tömegből. Léteznek olyan biztos területek, ahol folyamatosan keresik a jó szakembereket. A mobil eszközök eladási statisztikái az egekben vannak (okostelefon, pda, pna, gps), míg az asztali pc-ké stagnál (szerintem csökken), a szervereknél az x86 alapú gépek piaci részesedése folyamatosan nő, a virtualizációs technikák területén robbanás van (az még egy érdekes téma lenne, hogy ki miért tette ingyenessé a termékeit ilyen hirtelen, na majd legközelebb...)! Ha látod a tendenciát és jó irányba specializálódsz, nagyon értékes leszel a munkaerő piacon!

    "Rendszergazda abból lesz, aki mindenhez ért egy kicsit." - tartja a mondás. Majdnem. Ennyi sajnos nem elég. Kell, hogy legyen egy szakterülete, amiben a legjobb (néha az is elég, ha csak el tudja hitetni másokkal, de inkább az előbbi :-).

    Csak néhány terület, nagyvonalakban: virtualizációs technikák, adatbázisok (teljesítmény optimalizálás), adattároló rendszerek (a SAN most nagyon megy), egyedi backup manadgement, biztonsági területek, road warrior -ok kiszolgálása-felügyelete (ezekből is egyre több lesz), intranetes megoldások (leggyorsabban fejlődő terület), web2.0 (ide is nagyon sok minden tartozik), csoportmunka támogatás (a távmunka miatt is be kell indulnia), beágyazott rendszerek, realtime op.rendszerek (adatgyűjtők, folyamat- és gyártás vezérlés, autógyárak, sok-sok minden...), wifi és mindenféle vezeték nélküli technológia (itt is sok terület van), stb...

    Nagyon sok jó szakterület van, ami az általános informatikai tudással kiemel a tömegből. A jó rendszergazda a vállalati géppark része, értelmes vezetők vigyáznak rájuk, de nem szabad nélkülözhetetlenné válni!! Ha szakmailag és emberileg jó vagy, nem fognak elküldeni, de ha nélkülözhetetlenné válsz akkor nem lesz szabadidőd, nem engednek el szabadságra, ha szabadságon vagy folyamatosan hívogatnak és ezt nem lehet hosszú távon kibírni. Annyival többet meg nem fizetnek, hogy megérje, de ezt amúgy sem lehet megfizetni. Sok helyen (kkv szektor) hülyének nézik az embert, és három ember munkáját végeztetik vele 365/7/24-ben. Ilyen helyen nem szabad maradni. Ha olyan helyen dolgozol, ami még nem az igazi, próbálj meg minnél gyorsabban váltani, mert a kkv-knál nagyon nehéz előrelépni (nincs hova) és egy idő után nem is tudsz fejlődni sem.

    Fontos! Ami ingyen van (cég fizeti), használd ki! Oktatások, okleveles képzések, stb. Nem biztos, hogy saját zsebből ezt tudnád finanszírozni és nem tudhatod, hogy mikor veszed később hasznát egy papírnak. Pl.: az IBM-hez sokan elmennek kevés pénzért, egy-két év alatt összeszedik a jól hangzó minősítéseket és okleveleket aztán odébb álnak egy IBM-es referenciával és egy rakás papírral. Ha ügyes vagy még időben megtervezheted az életpályádat és a későbbiekben nem lesz túl sok gondod.


A nehezebb

    Nincs lehetőséged BME-t végezni, több okból sem (későn kapcsoltál, nem vettek fel, nem tudod finanszírozni, stb.). Mondhatnám, hogy DON'T PANIC! Ne izgulj, aki nem születik bele a jóba annak általában sokkal több a motivációja és csak ez számít. Na jó, majdnem. Ha nincsnek jól hangzó papírjaid, legyen referenciád. Valamiben legyél profi. Az állásinterjúkon először a HR-eseken kell túljutnod, ezután a szakmai gárdának már el tudod adni magad. Legyen felsőfokú végzettséged. Sajnos diploma nélkül legtöbbször a küszöbig sem jutsz, az OKJ-s embereket még a HR-s teszi félre, be sem hívnak. Nem árt ha van ismerettséged az adott cégnél, így rögtön a szakmai stábnál kezdhetsz és onnan csak rajtad múlik.

Röviden: tanulni, tanulni, tanulni és egy kis szerencse sem árt.



ui.: Ha már dolgozol: ismerősön keresztül szerezted a munkahelyedet?

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazdaleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr42195183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-sr- 2007.10.14. 10:37:05

A HVG-ben láttam az álláshirdetések között, a Lufthansa Systems hirdetésében, hogy suli kell nekik vagy avval egyenértékű gyakorlat :-). Technikai érdekesség, hogy az ajánlat szövegét angolul írták, de a preferált nyelv valójában a német...

Akit esetleg érdekel, és beszél nyelveket, az látogassa meg a job.lhsystesm.hu/ oldalt, és találhat magának kedvére való állást.

msandor · http://www.msportal.ini.hu 2007.10.17. 20:03:39

"ui.: Ha már dolgozol: ismerősön keresztül szerezted a munkahelyedet?"

az eddigi négyből kettőt ismerős útján szereztem...

SysOp · http://rendszergazdaleszek.blog.hu 2007.10.17. 22:46:16

Én háromból hármat. De a harmadik és az első cég ua. csak más poz.
Az élet szép :D

petykooo 2007.10.18. 13:28:35

Weeehhhehehhhee :)

Eppen az IBMben ulok oktatason :)
Mondjuk itt is dolgozok ;)
Es igen, ismeroson keresztul, de ment volna rendesen is.

J. McClane 2007.10.20. 20:55:28

Nekem van egy papírom, egy fősuliról mint informatikus. Igazán nem számít semmit, mert nem tanultam sok használható dolgot ott, de kellet. (jellemzően ezt tudják a HR-esek is, de az, hogy van egy diplomád az már azt jelenti, hogy képes vagy tanulni, és túlélsz 3+ évet egy ellenséges környezetben) . Az önképzés, meg néhány tanfolyam, angol nyelvtudás csiszolása, kis ismerettség és pár év alatt már rendszergazda csoportvezető az ember. Nem kell kiemelkedő tudás, de tudásvágy igen.

Lufthansánál van/volt pár ismerősöm. Nem jött be nekik. Ha jót akarsz magadnak a multikat kerüld. Világot látni, oktatásokra járni, ismerősöket szerezni, esetleg jobban keresni, mint a helyi átlag jó dolog, de tisztes megöregedésre nem az igazi.

gauss 2007.12.28. 12:26:11

\"Sajnos diploma nélkül legtöbbször a küszöbig sem jutsz, az OKJ-s embereket még a HR-s teszi félre, be sem hívnak. \"

Ez tök igaz. Milyen kár, hogy 21 évesen ugyanebben a helyzetben vagyok . . . És gőzöm nincs, merre tanuljak tovább :(

SysOp · http://rendszergazdaleszek.blog.hu 2007.12.28. 20:19:25

Szia!

Az a baj, hogy az OKJ gáz. Gyakorlatilag a munkanélküliségi statisztikák javítására találták ki és az okosok ezeken keresztül hívják le az állami pénzeket.
Ha van rá lehetőséged akkor mindenképpen fősuli, ha nagyon nincs akkor egy kétéves mérnökasszisztens is többet ér. Munka mellett még vállalható és könnyebb mint egy levelező vagy távos 4éves főiskola.

gauss 2007.12.31. 16:16:17

Hali! Mindenképpen fősuli lesz belőle, ha az egész világ egy irányba halad, nem úszhatok árral szemben :D Ráadásul jóval többet érek majd vele mint az eddigiekkel (bár az okjs kitérőmet azóta sem bántam meg: szerencsére olyan tanárok tanítottak, akik nagyon jók voltak, és sokat tanultam ott).

BUÉK :)

berci0205 2008.01.16. 10:42:18

Hello!
És akkor mi a véleményetek, mit kezdhetek az OKJ végzettségommel?
Hol érdemes próbálkozni? Vagy az tényleg 0 lenne???

repecs 2008.12.04. 16:16:30

nincs recept próbálkozni kell az egyiknek sikerül a másiknak nem nem árt ha az embernek ez a hobbija is és nem a maunika sót nézi hanem valami izgalmas problémán agyal erős gép sok memóriával virtuális gépek hálózadban linux szamba mailszerver webszerver néhány kliensel tüzfallal routergéppel win szerverekkel ezek megismeréséhez majd egy élet is kevés ezért logikát és problémamegoldást gondolkodásmódot kel tanulni nem a konkrét rendszert UF énbeszéltem ja és akkor még nem programoztunk
süti beállítások módosítása